ZRNO-19

Serija fotografija ZRNO-19 predstavljena je kao prvi rad novog izložbenog projekta Galerije umjetnina u Splitu naziva Pogled iznutra kojim se na Instagram i Facebook profilima muzeja svakog petka, počevši od 17. travnja 2020., promoviraju umjetnički radovi na temu Covid-19 pandemije. Iz svoje arhive analognih fotografija s prikazima splitske arhitekture i krajolika izdvojila sam fotografije na kojima je lik čovjeka sakriven. Rekadriranjem prikaza, tj. uvećavanjem detalja izvorne fotografije, čovjek izranja iz uglavnom samotne aktivnosti i izolacije. Za razliku od izoštrene prve verzije fotografije, novonastala ima vidljivu zrnatu strukturu fotografskog filma koja je dodatno čini „rubnom“, gotovo neprihvatljivo intimnom, ranjivom.
Stvaranje nove slike iz postojeće fotografije predstavlja povratak na ishodište fotografske misli – na kadriranje uočenog i kreiranje prizora – upućujući na prisutne mogućnosti izbora unutar trenutka, na slobodu donošenja odluke. Fotografija svjedoči da se ljudski izbor ostvaruje u određenoj situaciji, piše John Berger 1968.
Ovakvim postupcima moj se fokus retroaktivno okreće upravo tim pitanjima slobode i izbora u vremenima Covid-19 pandemije, ali i općenito u antropocentričnim okolnostima koje su nesumnjivo dovele do ove i vode drugim najavljenim katastrofama. Pitanje o cijeni čovjekove dominacije nad okolišnim totalom tako je napokon postalo dovoljno zastupljeno i na mainstream kanalima, a opipljivim i stvarnim čine ga ljudski i ekonomski gubitci te restrikcije državnog aparata koje utiho prijete vlastitom normalizacijom.
Odabranim lokacijama s odgođenim turističkim potencijalom htjela sam podsjetiti na neke vrijednosti kojima se, izvjesno je, treba vratiti, a to su očuvanje prirodnih i kulturnih dobara, infrastrukture, javnog zdravstva i servisa socijalne skrbi. Moramo se vratiti ideji grada orijentiranog na pružanje mogućnosti rada i stanovanja, a time i svog stvarnog razvoja i rasta.

  • Bambina glavica, dvostruko zaštićeni krajolik i neistraženo arheološko nalazište u Park šumi Marjan (snimljeno 2015.)
  • Južni obalni pojas Vile Dalmacije u Park Marjan koja 1949. postaje rezidencija druga Tita i sve do danas ostaje zatvorena za javnost (snimljeno 2016.)
  • Hotel Ambasador arhitekata Josipa Kodla, Vojina Simeonovića, Helen Baldasarija i Emila Cicilianija iz 1937., srušen 2019., na čijem mjestu upravo niče novo veće hotelsko zdanje (snimljeno 2015.)
  • Neboder Pomgrad arhitekta Vuke Bombardellija iz 1963. u kojem je danas smješten Centar za socijalnu skrb (snimljeno 2014.)
  • Stambeni neboder na Glavičinama (Table) arhitekta Stanka Fabrisa iz 1963. (snimljeno 2014.)
  • Bolnica na Firulama arhitektice Zoje Dumengjić iz 1969. (snimljeno 2014.)
  • Stambena zgrada S-3/1, Split arhitekta Frane Gotovca iz 1973., sedamnaesterokatnica poznatija kao Krstarica (snimljeno 2015.)
  • Bolnica na Križinama (bivša Vojna bolnica) arhitekta Antuna Ulricha iz 1965., danas i u službi Covid-bolnice (snimljeno 2015.)
  • Stambeni neboderi na Spinutu arhitekta Ive Radića iz 1968. (snimljeno 2016.)