PER ASPERA AD ASTRA

20 FOTOGRAMA MORSKIH JEŽEVA ZA 2020. GODINU

Rad je nastao na festivalu suvremene umjetnosti VIZURA APERTA održanom na Lastovu kolovoza 2020. na temu mentalne ekologije.

Odmah po dolasku na Lastovo, prilikom prvog popodnevnog kupanja u uvali Mihajla,
jedan od bezbrojnih morskih ježeva zadao nam je prve podle rane. Kako se spuštao suton, rasla je svijest da se nekih bodlji nećemo riješiti do kraja boravka na otoku i da će sigurno biti još ranjenika. Poželjela sam da ta čarolija zasjeni uspomenu na crno trnje iz kristalnog mora, pa sam odlučila uz pomoć stare foto-magije u zvijezde pretvoriti morske ježeve. 
Na Vizuru Aperta sam stigla opremljena za fotograme, ali put do njih bi bio trnovitiji da s nama nije bio fotograf Boris Cvjetanovic, koji mi je organizirao tamnu komoru u svojoj kupaonici i pomogao izraditi prvih nekoliko primjeraka.
Četiri ježa-modela, koje sam kasnije vratila u morske dubine, čuvala sam do kraja njihova poziranja u posudi s morskom vodom, pa su na foto-papiru ostali još tragovi od slijevanja kapljica i pokoji otpali trn, rađajući u fotografskom razvijaču meteore koji padaju, daleke zvijezde, cijele galaksije. Ali oči su nam na otok došle natopljene pandemijom i svi smo gledajući u nastale analogne slike vidjeli osim zvijezda i viruse. Kao prijetnju. Kao šansu.

OPIS RADA:

veličina jednog fotograma bez okvira: 12,7 cm x 17,8 cm
veličina jednog fotograma sa okvirom: 14,5 cm x 19,5 cm