Aktualno

18-10-2023

RASVIJETLJENA SOBA – ŽENSKA FOTOGRAFSKA PRAKSA U HRVATSKOJ

Otvorenje: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb / utorak, 24.10.2023. u 19h

Organizacija: Umjetnički paviljon u Zagrebu

Autorica: dr. sc. Sandra Križić Roban
Kustosica: Jasminka Poklečki Stošić, muzejska savjetnica

Iz najave:

“Zahvaljujući razvoju tehnologije koju danas imamo na raspolaganju, rijetko ćemo pomisliti na probleme na koje su žene tijekom proteklih dvjestotinjak godina nailazile – od isprva fizički zahtjevne opreme, preko ograničenih mogućnosti edukacije, sve do nerazumijevanja sredine za njihove stvaralačke potrebe i prevladavajućih društvenih stavova koji su ograničavali njihovo aktivnije uključivanje u fotografska, ali i [...]

12-05-2023

Izložba “VIDLJIVE” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu / 18. 5. – 1. 10. 2023.

“Muzej suvremene umjetnosti Zagreb u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Muzejom likovnih umjetnosti Osijek, Galerijom umjetnina Split i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka predstavlja izložbu Vidljive

Ovim se projektom i izložbom daje pregled recentnog stvaralaštva umjetnica kako bi se osvijestila nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim kolekcijama i programskim realizacijama. Produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti.

Međuinstitucionalni projekt i izložba Vidljive predstavlja više od devedeset autorica, a plod [...]

24-04-2023

Foto utorak u Fotoklubu Split

U sklopu diskurzivni program Foto utorak u Fotoklubu Split u utorak, 25. travnja u 20 sati održat ću predavanje ”Terapeutska i mindful fotografija”.

Na predavanju ćete moći poslušati o terapeutskim svojstvima fotografije, odnosno nizu benefita koje nam pruža čin fotografiranja, analiziranja fotografske slike kao i djelovanja u proširenom polju ovog  medija.

U svom izlaganju razmotrit će na koje načine promišljen, pa i programiran pristup fotografiji može pomoći unaprijediti mentalno zdravlje, komunikaciju s drugima te nošenje s različitim društvenim pitanjima.

Tijekom jednosatnog druženja, splitska fotografkinja će nam [...]

28-01-2023

Intervju za Slobodnu Dalmaciju o radionicama terapeutske i midful fotografije

Slobodna Dalmacija je na svom portalu 25. siječnja objavila intervju, koji je sa mnom vodila Tanja Giovanelli. Razgovarale smo o blagotvornim učincima fotografiranja i samog fotografskog medija na čovjekovo zdravlje. Pobliže sam objasnila osnovne koncepte na kojima temeljim svoje radionice terapeutske i mindful fotografije. Cijeli razgovor možete pročitati na linku: https://stil.slobodnadalmacija.hr/stil/djir/fotografiranje-kao-terapija-i-prilika-za-osobni-rast-duska-boban-objasnila-nam-je-sve-o-terapeutskoj-mindful-fotografiji-1259506?fbclid=IwAR2pcIxsx-LQmuNCN1J7TWxmQjNv_HgBOsbJn_UPpMxCDTpeEHfpp5Klyc8 .

05-01-2023

Radionica terapeutske i mindful fotografije *PROMJENA* u Centru kulture KNAP  

Tijekom studenog i prosinca održala sam radionicu terapijske i mindful fotografije u Centru kulture Knap u Zagrebu.

Bilo nas je osmero iz različitih dobnih i profesionalnih skupina; dvoje u dvadesetima, toliko i u tridesetima, troje u četrdesetima i jedna osoba u šezdesetim godinama života. Dolazili smo, najšire govoreći, iz područja kulture i zdravstvene skrbi, a naše razlike nisu predstavljale nikakvu prepreku, dapače, obilato su doprinosile grupnoj dinamici i međusobnoj podršci.

Kroz niz fotografskih vježbi tijekom šest tjedana i osam susreta nosili [...]

11-10-2022

Prijave do 30.10. – Radionica terapeutske i mindful fotografije u Centru KNAP, Zagreb

Radionica terapeutske fotografije namijenjena je svima koji u vremenu obilježenom globalnim previranjima imaju potrebu za osnaživanjem samopouzdanja i samopercepcije. Posebno je preporučamo onima koji se nalaze na raskrižjima života, u promjeni perspektiva i identiteta, što može biti posljedica ekonomske krize ili profesionalnog zaokreta, prirodnog procesa starenja i promjene životnih uloga, gubitka voljene osobe, ili naprosto želje za drukčijim životom i boljom verzijom sebe.

Polaznici će na radionici kombinirati samostalni rad s fotografijama – od njihovog snimanja i biranja do iščitavanja značenja [...]

19-07-2022

ZRNO-19 u Galeriji Zoja Dumengjić

Dva diptiha iz moje serije Zrno-19 s prikazima splitskih bolnica Firule i Križine od prošlog mjeseca možete vidjeti u novoosnovanoj Galeriji Zoja Dumengjić, koja djeluje u sklopu Kliničkog bolničkog centra Split. Galerija je osnovana u suradnji ove isntitucije i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split, a vodi je kustoski kolektiv kojeg činimo Ivana Meštrov, Neli Ružić, Vice Tomasović i ja.

Trenutna izložba organski raste posljednjih mjeseci po stubištu kod glavnog ulaza u KBC Firule. Pitanja (zaštite) zdravstvene skrbi i namijenjene joj arhitekture [...]

26-05-2022

Intervju za Graphique

Moj novi intervju za Graphique, platformu posvećenu ženama u arhitekturi, dizajnu i umjetnosti, objavljen je 24. svibnja 2022., a možete ga pročitati na linku:

https://www.sographique.com/duska-boban-fotografije-za-bolje-sutra/ .

07-05-2022

prostoria: dodir vida – radionica i izložba

29.4. – 20.5.2022. Prostoria Flagship Store Split

U sklopu proslave tri godine rada splitskog Flagship Stora svjetski poznatog hrvatskog proizvođača dizajnerskog namještaja PROSTORIA, osmislila sam i održala radionicu fotografije za korisnike njihovih proizvoda.

Na pozivnu prezentaciju s uputama za sudjelovanje ljubitelji ovog brenda reagirali su s dvadeset devet fotografija, praćenih misaonim refleksijama u vidu citata, pjesama i vlastitih opservacija. Sve zajedno sam oblikovala u uokvirene izložbene eksponate te postavila u splitskom izložbenom salonu Prostorije.

Izložbu smo otvorili u sklopu njegova 3. rođendana [...]

01-03-2022

“Per aspera ad astra” na izložbi KVART i Prijatelji/ce – STRAH

Galerija KVART do 10.03.2022.

Moj rad “Per Aspera Ad Astra”, kojeg tvori 20 fotograma morskih ježeva nastalih na festivalu suvremene umjetnosti Vizura Aperta 2020. godine, po prvi put se izlaže u Splitu. Možete ga vidjeti na izložbi KVART i Prijatelji/ce – STRAH, koja je otvorenado 10. ožujka u galeriji udruge na početku Papndopulove ulice (Put Trstenika 1, Split) svakog dana od 17h do 20h ili po dogovoru putem poziva na broj 091 567 1667.

Kustosica izložbe je Ana Čukušić, a izlažu: Ante [...]

03-12-2021

“Karlovo oslobođenje” na 41. Splitskom salonu

Salon Galić / 20.11. – 4.12. 2021.

O SALONU:

41. Splitski salon afirmira vizualne radove, vizualna i društvena istraživanja pozvanih umjetnica, kolektiva i suradničkih organizacija koja promiču kompleksnosti feminističkih genealogija, potiču na produktivne dijaloge među generacijama kao načine izgradnje pravednijih povijesti, imaginiraju uključivije i zelenije sadašnjosti, lokalno, ali i puno šire.

Salon je, ako ga ne sagledavamo isključivo kroz izložbenu povijest nego prvenstveno kroz društveno-kulturnu historiografiju, u određenim razdobljima bio mjestom rasprava i razmjene informacija van ustaljenih klasnih normi (kroz 17. stoljeće), [...]

23-10-2021

“Karlovo oslobođenje” na One Take Film Festivalu 24.10.2021.

U nedjelju 24.10. u 18h. u kinu Tuškanac biti će prikazan trominutni film „Karlovo oslobođenje“ nastao na One Take Video radionici koju sam vodila u okviru festivala Vizura aperta prošlog ljeta u Podšpilju na otoku Visu.

Mladi Karlo Papišta reagirao je na festivalsku temu „Oslobođenja otoka“ iz pozicije LGBT osobe suočene s društvenim neprihvaćanjem. Njegovu sjajnu izvedbu snimio je drugi polaznik radionice, Martin Baće uz pomoć Gorana Škofića. Nastanku ovog trominutnog filma doprinijeli su i brojni drugi sudionici festivala.

Izvedba: Karlo Papišta

Koncept: [...]

12-10-2021

Izložba “(NE) VJERUJ PRIPOVJEDAČU – Slučaj Krvavica” u Salonu Galić od 4.10. do 15.10.2021.

Umjetnici: Doplgenger (Isidora Ilić, Boško Prostran), Duška Boban, Inicijativa «Krvavica_art», Željko Blaće, Rikard Marasović (arhiv obitelji Marasović/ Štambuk Jurašin)


Koncept/ tekst: Nataša Bodrožić (Slobodne veze/ Motel Trogir) /
Istraživači, ko-kustosi: Antonia Vodanović, Ivan Huljev (Udruga «Kačić»)

fotografije postava: Žaklina Antonijević

NAJAVA IZLOŽBE

DJEČJE LJEČILIŠTE
Kružni objekt nekadašnjeg Vojnog dječjeg lječilišta, jedno od devastiranih arhitektonskih remek-djela izgrađeno sredinom 1960-ih po projektu Rikarda Marasovića, polazna je točka izložbe. Zgrada se nalazi u Krvavici, malom mjestu zapadno od Makarske, u borovoj šumi, nadomak plaže. Izgrađena u doba socijalističke [...]

31-07-2021

Umjetnost približavanja, radionica fotografije za djecu u Islamu Grčkom 21.7.2021.

Tijekom tri dana trajanja manifestacije Umjetnost približavanja u organizaciji DKS Prosvjeta, vodila sam fotografsku radionicu za desetoro djece koja ljeta provode u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom, selima svojih predaka u Ravnim kotarima, još uvijek međusobno razdvojenim traumama rata iz 90-tih.

Cilj radionice je bio osvijestiti mladim polaznicima u dobi od 6 do 15 godina niz pozitivnih utjecaja koje čin fotografiranja i analiziranja snimljenog materijala može imati u smislu podizanja samopouzdanja, artikuliranja potreba i želja, prihvaćanja vlastitih i tuđih posebnosti te pronalaska svog [...]

11-05-2021

Umjesto finissage-a, razgovor

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na online razgovor povodom zatvaranja njezine izložbe Zrno-19 u utorak, 11. 5. 2021. u 12 sati.
Kroz razgovor s kustosicama izložbe Jasminkom Babić iz Galerije umjetnina i Irenom Bekić iz Galerije Prozori, približit ću proces nastanka predstavljene serije fotografija Zrno – 19, kao i podijeliti iskustvo izlaganja projekta u različitim izložbenim prostorima i formatima. Razgovarat ćemo o pojedinim radovima tj. mjestima koja predstavljaju, dovodeći u relaciju arhitektonsko i urbanističko naslijeđe 20. st. sa stilovima života koje [...]