Umjetnost približavanja, radionica fotografije za djecu u Islamu Grčkom 21.7.2021.

Tijekom tri dana trajanja manifestacije Umjetnost približavanja u organizaciji DKS Prosvjeta, vodila sam fotografsku radionicu za desetoro djece koja ljeta provode u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom, selima svojih predaka u Ravnim kotarima, još uvijek međusobno razdvojenim traumama rata iz 90-tih.

Cilj radionice je bio osvijestiti mladim polaznicima u dobi od 6 do 15 godina niz pozitivnih utjecaja koje čin fotografiranja i analiziranja snimljenog materijala može imati u smislu podizanja samopouzdanja, artikuliranja potreba i želja, prihvaćanja vlastitih i tuđih posebnosti te pronalaska svog mjesta i uloge u društvu.

Sam tijek radionice, u kojoj smo prvo naučili par fotografskih trikova, potom razradili koncept zajedničkog rada na temu približavanja i na kraju snimili zamišljeno, brzo se pretvorio u čisto veselje i igru, prije svega zahvaljujući otvorenosti mladih polaznika, bajkovitom ambijentu Kule Jankovića te pomoći radioničke „asistentice“, kustosice Nade Beroš, koja se skupa sa skupinom plišanaca pojavljuje i kao važan protagonist našeg završnog rada o važnosti drugarstva.

Rad se sastoji od serije fotografija koja je ujedno receptura za sreću i priloženog dvokanalnog videa u kojem plišana ribica teži približavanju vlastitoj sjeni, a snimio ga je i obradio u neo-avangardnom duhu desetogodišnji Vanja Hinić.

Učesnice/i: : Maša Hinić, Vanja Hinić, Ana Perić, Valentina Perić, Katja Šelić, Lana Telić, Nikolina Nikolajević Štirski, Ivana Živković, Vuk i Lorena.

Kustosica programa: Davorka Perić