KIOSK MARJAN

Uslijed nedostatka organizirane i kuturološki prihvatljive promocije prirodnih, kulturnih i komunalnih vrijednosti Park šume Marjan te višegodišnje borbe s upravno-političkim aparatom oko unapređenja zaštite ovog kulturnog krajolika, kao i posljedične blokade u mainstream medijima, 112 godina staro Društvo Marjan odlučilo je jačati svoju kulturno-umjetničku djelatnost s krajnjim ciljem formiranja nove kulturne platforme oko svog kamenog kioska na popularnoj Prvoj vidilici.

Ako uzmemo u obzir da je kiosk Društvo izgradilo kao suvenirnicu davne 1958. godine, u vrijeme koje ne poznaje jaku međunarodnu turističku orijentaciju, jasno je da je od početka trebao služiti jačanju lokalnog urbanog identiteta i unutar-regionalnom povezivanju. Tako bi ponovo otvaranje suvremenije verzije ove suvenirnice značilo svojevrsnu historijsku reinterpretaciju primjene kulturnih praksi u u formiranju jake zajednice. 

Kiosk bi sada, nakon 20 godina mirovanja, bio ponovo otvoren kao mjesto distribucije dizajnerskih i umjetničkih artefakata i organizacije kulturnih događaja kojima se promovira i istražuje drukčiji prostorni i razvojni imaginarij grada u otklonu od dominantne ekonomske tj. turističke prizme sagledavanja njegovih potencijala. 

Krajnji cilj programa Kioska Marjan je propitivanje prostornih specifičnosti, održivog razvoja grada, različitih društvenih fenomena kao i samih komunikacijskih mogućnosti kulturnih praksi pri izgrađivanju svijesti građana ne samo o važnosti očuvanja PŠ Marjan nego i o važnosti jačanja nezavisne kulturne i civilne scene. Osobit naglasak programa biti će stavljen na inkluzivne kulturne strategije, kako bi se ostvarila što kvalitetnija komunikacija sa svim društvenim skupinama teotvorile nove mogućnosti kreativnog izraza, ali i participativne demokracije.

Projekt je predstavljen i razvijan na seminaru School for Visual Arts u New Yorku pod nazivom “Impact! Design for Social Change” koji se održavao u lipnju 2015., a obuhvaćao je i individualne sastanke sa srodnim inicijativama.