2018 _ VILA DALMACIJA / Galerija Lang, Samobor

izložba fotografija, Foto galerija LANG, kustos: Želimir Koščević, organizator: Fotum

Od 2000. godine Duška Boban bilježi fotoaparatom ona stanja i promjene u prostoru Splita koje se tiču njegove (de)urbanizacije, a koje ujedno reflektiraju globalne trendove u načinima eksploatacije urbanog prostora i modelima upravljanja njime. Sama autorica ističe da snimajući grad analognom fotografijom «prepoznaje aspekte nostalgičnosti, ali ne prema minulom životu snimanih objekata i periodu iz kojeg potječu, nego nostalgičnosti spram obećanja i očekivanja koja smo kao društvo putem iznevjerili, spram ideja o kontinuitetu i antropocentričnoj razložnosti gradskih prostora koji ne gube kontakt s radom, kulturom i dokolicom».

U pokušaju obnove tih raskinutih veza s gradom, izložba «Split *** tri zvjezdice», postavljena u proljeće 2017. u splitskom Salonu Galić u suradnji sa zagrebačkom kustosicom Silvom Kalčić, imala je angažirani aspekt kroz sugeriranje buduće javne upotrebe i revitalizacije predstavljenih objekata te je otvarala dvosmjernu komunikaciju s publikom upućujući joj poziv za uključenje u raspravu. Postav dijela ove izložbe u Foto galeriji Lang usmjeren je ka promociji suvremene splitske fotografije i graditeljske baštine 20. stoljeća. No, tema koju je Duška Boban svojim umjetničkim radom i angažmanom problematizirala u Splitu na tri lokalna primjera značajne arhitektonske i urbanističke baštine (Vila Dalmacija na Marjanu, kompleks Koteks-Gripe i zgrada Dalmacijavina u Gradskoj luci), aktualna je i u drugim urbanim sredinama, što je još jedan razlog zbog kojeg je vrijedilo spomenutu izložbu učiniti dostupnom i izvan Splita.

U radu Duške Boban posebno nam je zanimljiv način upotrebe fotografije kao medija umjetničkog izražavanja. Kod nastanka ovih radova uspostavljena je paralela između analogne tehnologije fotografiranja i samog motiva, arhitektonskih zdanja. Iako još prisutni i dostupni, i tehnologija i motiv blijedeći se gibaju, u najboljem slučaju, prema alternativnim načinima korištenja. Analogna fotografija, kao i fotografirana mjesta, svoje tehnološko i konceptualno ishodište imaju u predmodernističkom 19. stoljeću koje donosi niz otkrića, od novih kemijskih spojeva potrebnih da se svjetlopisi ubrzaju i fiksiraju do građevinskih materijala koji su otvorili put gradnji prema nebu, da bi svoje vrhunce, pa i sam kraj primjene u dotadašnjem smislu, dosegli krajem 20. stoljeća, stoljeća modernizama.

Fotografiji je od ranih dana priznat status ultimativnog medija sjećanja jer se njome lako pohranjuju komadi osobnih doživljaja, kao što se njome sažima kolektivna memorija, u ovom slučaju memorija mjesta. Fotografije prostora imaju, dakle, moć uspostave ponovnog kontakta s utišanim sjećanjima nekadašnjih korisnika, ali i sa zatomljenim drukčijim razvojnim imaginarijima.
Vili Dalmaciji, čije fotografije ovdje predstavljamo, Duška Boban tako pristupa iz rakursa prijedloga njene prenamjene i to usmjerene prema mogućnostima kulturnih praksi, konkretno umjetničke rezidencije širokog spektra. Krupne planove interijera nekadašnje rezidencije jugoslavenskog predsjednika Tita, njegovu netaknutu spavaću sobu, blagovaonicu ili salon za diplomatsko druženje, uranja u totale zeleno-plave vedrine koja vlada ovim dijelom višestruko zaštićenog krajolika Park šume Marjan, a sve s ciljem buđenja apetita za njeno otvaranje (kulturnoj) javnosti. U tom smislu ovom se fotografskom serijom, iako kadriranom po mjeri oronule, skrivene ljepote kompleksa, još jednom potvrđuje da fotografija nikada nije nedužna, da je kadar pitanje izbora, podjednako intimnog i ideološkog karaktera.

PRESS:
Triptih, emisija Hratskog radija: Prostor/Vrijeme/Autor

“Arhitektonska baština dvadesetoga stoljeća posljednjih je godina sve češće predmet interesa umjetničkih, kustoskih i istraživačkih projekata. Jedan od takvih projekata je i ciklus fotografija “Vila Dalmacija” autorice Duške Boban izložen u Fotogaleriji Lang u Samoboru. Osvrt Jelene Pašić.” ( od 12-te minute priloga ) 

The Villa Dalmacija photographic series is now available for purchase in the Museum of Fine Arts’ shop. Check it here 

Duška Boban: STOLJEĆE VILE DALMACIJE za nomadski časopis “REVIZOR: Nostalgija budućnosti”, godina 2, broj 4, 2019.