2017 _ SPLIT *** TRI ZVJEZDICE / Salon Galić, Split

izložba fotografija, Salon Galić, kustosica: Silva Kalčić, organizator: HULU Split

Link to the Exhibition Catalogue

PRESS: Vizkultura / FOTOFROM

Split *** tri zvjezdice naziv je izložbe fotografija Duške Boban u analognom fotografskom mediju, slijedeći načelo analognosti 20. stoljeća u kojemu nastaju ikonički splitski objekti čije stanje zatvorenosti, napuštenosti/i/ili devastacije Duška Boban fotografski dokumentira-kaptira-bilježi od 2000-te godine. Tri zvjezdice – ova oznaka ukazuje i na osrednjost turističke ponude grada – su (neo)historicistička ladanjska Vila Dalmacija, građena kao pansion, potom vinarija u internacionalnom stilu Dalmacijavino Stanka Fabrisa i postmoderna polivalentna zgrada Koteks-Gripe.

Pitanje statusa konzervatorske zaštite ovih objekata, kao i činjenica da su nedostupni građanstvu i neadekvatno (ne)korišteni, podnarativ je izložbe – autorica potiče kulturnu javnost i sve građane na uzvratno mišljenje-promišljanje programskih načina njihove revitalizacije i resemantizacije. 

Središnja tema izložbe, fotografije iza režima vidljivosti i istraživanja komunikacijske snage tihe fotografije, uistinu je pitanje razvojne strategije grada Splita i očuvanja njegovog kulturnog i prirodnog naslijeđa i vrednota. Izložbu splitske fotografkinje Duške Boban organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika (HULU) Split.

Izložba je popraćena katalogom s tekstom Silve Kalčić, kustosice izložbe, te dokumentacijskim tekstovima o objektima na fotografijama. 

*** Iz kataloga:

Ultimativno prostori tišine, poput turističkih apartmana izvan sezone, to su prostori čekanja na novu događajnost, koja će ih nanovo uključiti u život grada. Na fotografijama nema ljudi, ni na onima gdje osjećamo moguću prevlast ljudskog elementa, tek tragova njihovih prijašnjih radnji i prošlih života; ili su to figure prolaznika, „štafaža“ mizanscene grada, upućujući na značaj javnog prostora kao zajedničkog interesa. Fotografije su stvarane iz osobne perspektive, u sučeljavanje stvarnosti grada i intimnog realiteta autorice, fokusirajući područje njezinog građanskog ideala i aktivističkog djelovanja. Dosad je Duška Boban radila najčešće u proširenom fotografskom mediju, primjerice fotografskom kolažu i site-specific fotografskim referencijama na lokaciju, dok je ovo izložba autonomne fotografske slike, usmjerena na istraživanje komunikacijske snage “tihe fotografije”. Za Bourriauda, umjetničko djelo ne kreira neku zamišljenu ili utopijsku stvarnost, već ustanovljava vidove postojanja i modele djelovanja u okviru već postojeće realnosti.

Pokrovitelji izložbe / Sponsors: Ministarstvo kulture, Grad Split, Zaklada Kultura Nova i Electrolux

Posebne zahvale / Special thanks to: 
Mirna Despot / Igepa Plana; 
Branko Franceschi / Galerija umjetnina Split; 
Marina Slunjski / Massmarket; 
Katarina Duplančić / HULU; 
Marko Dragun / Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu