Vila Dalmacija i izložba Drugi grad u Galeriji umjetnina Split

DRUGI GRAD 
izbor radova splitskih i dubrovačkih suvremenih umjetnika/ca

16.12.2020. – 31.1.2021.

Kustosice: Jasminka Babić, Rozana Vojvoda

Umjetnici/e: Gildo Bavčević, Valentino Bilić Prcić, Duška Boban, Pasko Burđelez, Viktor Daldon, Tanja Deman, Ivana Dražić Selmani, Rino Efendić, Marko Ercegović, Tina Gverović, Ivana Jelavić, Ana Kuzmanić, Toni Meštrović, Ana Opalić, Ivana Pegan Baće, Vedran Perkov, Luko Piplica, Boris Poljak, Viktor Popović, Ana Požar Piplica, Kristina Restović, Neli Ružić, Lana Stojićević, Slaven Tolj,  Ivona Vlašić.

Izložba koja je nastala suradnjom Umjetničke galerije Dubrovnik i Galerije umjetnina u Splitu, otvara dijalog suvremenih dubrovačkih i splitskih umjetnika u odnosu na zajedničke teme, prvenstveno problematiku življenja u gradovima koje galopirajući razvoj turizma pretvara u destinacije, mjesta za jednokratnu upotrebu, suvenirnice i kulise skupih produkcija. Predstavlja umjetnike koji na manje ili više transparentan, ali uvijek antipamfletistički i kompleksan način progovaraju o ugroženosti javnog prostora, apartmanizaciji, betonizaciji i utrci za novcem, izokrenutim vrijednostima, kao i novim pojavama, kao što su sve češća povlačenja građana u zadnje oaze humaniteta pred stampedom turista.

Splitski odabir umjetnika generacijski obaseže umjetnice i umjetnike koji su svojim radom još od kasnih 1980-ih počeli promišljati svoje okruženje, preko onih koji su povratkom u Split ranih 2000-ih kroz umjetnički, ali i pedagoški rad počeli nepovratno mijenjati splitsku scenu korelirajući s relevantnim hrvatskim i internacionalnim pojavama u suvremenoj umjetnosti. Naposljetku, tu su i pripadnici najmlađe generacije – diplomanti splitske umjetničke akademije koji svojim radom ostaju vezani uz Split, jamčeći pritom održavanje ove ponekad zahtjevne, no uistinu žive umjetničke zajednice. Medijska, formalna i konceptualna raznovrsnost svjedoči o nepostojanju dominantne struje te uistinu daje mogućnost iščitavanja slojevitosti, kako u životu grada tako i u praksi njegovih umjetnika. Bez obzira na to radi li se o diskursima blisko vezanim uz društveni aktivizam ili o prigušenijim primjerima suvremenog flâneurizma, zajednički pristup svim odabranim umjetnicima je da svojim promišljenim istraživanjima i radovima prkose površnim, banaliziranim i stereotipnim predodžbama suvremenog Splita.

Umjetnici odabrani za predstavljanje dubrovačke suvremene scene mahom pripadaju srednjoj generaciji koja je u svojim formativnim godinama bila vezana za Art radionicu Lazareti osnovanu 1988. godine i koja je inovativnim umjetničkim praksama, izlaganjem u javnim prostorima i gostovanjem iznimno velikog broja različitih međunarodnih i nacionalnih vizualnih umjetnika, režisera, glazbenika, teoretičara uvelike utjecala na razvoj suvremene umjetnosti u Dubrovniku. Iako velikim dijelom više i ne žive u Dubrovniku, svojom su umjetničkom praksom i dalje vezani uz Grad i njegove probleme, ostvaruju živu i aktivnu komunikaciju s okruženjem, najčešće u mediju fotografije, videoradova i instalacija. Svim ovim umjetnicima zajednički je sustavan rad na preispitivanju stvarnosti u društvenom i metafizičkom smislu, problematiziranje konvencija medija kojima se koriste, ali i aktivna i kreativna komunikacija s dubrovačkim i, šire gledano, mediteranskim ambijentom.

Zbog epidemiološke situacije neće se održati svečano otvorenje, već se izložba može razgledati u radnom vremenu Galerije umjetnina 
od utorka do petka 10 – 18 sati, subotom i nedjeljom 10 – 14.
Mole se svi posjetitelji da pri posjetu poštuju epidemiološke mjere. 

“Rad splitske umjetnice Duške Boban možemo čitati u kontekstu shvaćanja fotografije kao društvene i kulturne prakse usmjerene poticanju dijaloga i izvan samog polja umjetnosti. Ona još od početka 2000-ih godina kroz svoju umjetničku i aktivističku praksu pomno bilježi i kritički promišlja svoju neposrednu okolinu – grad koji pod nemilosrdnim diktatom kapitala i privatnih interesa iscrpljuje svoje prirodne, urbane i kulturne resurse i, ništa manje važno, svoje građane. Autorica se upravo iz pozicije građanke, koja aktivno živi i voli svoj grad, okreće splitskim problematičnim bolnim točkama iskreno vjerujućiu smisao osvještavanja problema i mogućnost pozitivne promjene. Boban je kroz afinitet prema rubnim (ne nužno u geografskom smislu) područjima usmjerila pažnju prema zapostavljenim mjestima, zapuštenim lokacijama, zaboravu prepuštenim segmentima memorije grada koji polako nestaju iz njegova suvremenog identiteta. Svoje dugogodišnje istraživanje objedinila jena fotografskoj izložbi Split*** tri zvjezdice koja je 2017. godine bila postavljena u Salonu Galić. Kroz vrlo atmosferičnu, tehnički preciznu, tihu analognu fotografiju dočarano je zamrznuto vrijeme napuštenih i/ili devastiranih prostora Vile Dalmacije (prikazane na ovoj izložbi), zgrade Dalmacijavina i trgovačko- sportskog kompleksa Koteks–Gripe. Značaj i vrijednost zaboravljenih prostora te razmišljanje o mogućnostima njihovih budućih javnih namjena autorica komunicira tekstualnim segmentima, javnim glasilima i diskurzivnim materijalima kojima se publiku potiče na aktivni iskaz svog mišljenja, odnosno na potencijalno nova tumačenja i neke bolje vizije grada.” iz teksta Jasminke Babić