“Karlovo oslobođenje” na 41. Splitskom salonu

Salon Galić / 20.11. – 4.12. 2021.

O SALONU:

41. Splitski salon afirmira vizualne radove, vizualna i društvena istraživanja pozvanih umjetnica, kolektiva i suradničkih organizacija koja promiču kompleksnosti feminističkih genealogija, potiču na produktivne dijaloge među generacijama kao načine izgradnje pravednijih povijesti, imaginiraju uključivije i zelenije sadašnjosti, lokalno, ali i puno šire.

Salon je, ako ga ne sagledavamo isključivo kroz izložbenu povijest nego prvenstveno kroz društveno-kulturnu historiografiju, u određenim razdobljima bio mjestom rasprava i razmjene informacija van ustaljenih klasnih normi (kroz 17. stoljeće), kao i prostorom-ne bez ambivalentnosti-društveno-političke aktivnosti ženskih subjekata (kroz 19. stoljeće). Mi ga danas prevodimo u svojevrsno mjesto susreta između različitih, samo naoko nespojivih prostora i vremena, na razmeđi teorije i prakse, motivatore malih pažnji usmjerenih prema nevidljivim i marginaliziranim objektima, subjektima i temama, efemernim umjetničkim formama i tjelesnim prisutnostima.

Ovogodišnji 41. Splitski salon ostvaruje se u blagom, ali ne sasvim tihom suodnosu s gradom Splitom kroz nekoliko izložbi-izvedbi za specifične lokacije (Multimedijalni kulturni centar Split, Salon Galić, Akvarij Bačvice), umjetničkih intervencija feminističkog predznaka u postojeći muzejski postav (Hrvatski pomorski muzej Split), valorizacija modernističkih arhitektonsko-urbanističkih cjelina i prostora zdravstvene skrbi u vremenu pandemije i tihovanja (novouspostavljena Galerija Zoja Dumengjić pri KBC Split), suradnji među institucijama u kulturi (Hrvatski pomorski muzej Split) i unutar nezavisne kulturne scene (queeranarchive, Galerija Kvart).

Ne posve izgubljeni jedni za druge intimni je izložbeni glitch, poticaj da se čujemo unutar trenutnog kaosa svakodnevnice. Iako je glitch kao termin korišten u digitalnoj sferi, ovdje je posuđen od kustosice i istraživačice Legacy Russell, zagovornice glitch feminizma, koja ukazuje na problem u društvenom sustavu, koji je narušen ekonomskom, rasnom, socijalnom, seksualnom i kulturnom stratifikacijom i imperijalističkim procesima koji nastavljaju provoditi nasilje nad tijelima. Zato glitch u takvom sustavu nije pogreška, nego upravo suprotno, proširenje/korekcija.

———————————————————————————————————–

Izlagači: Marina Bauer Didier Douet Zrinka Šimičić / Karla Crnković i WWF Adria/Vida Guzmić/ Nicole Hewitt Ivan Slipčević/ Tatjana Dunja Ivanišević/Jelena Maksimović/Maja Marković i Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja/Nadija Mustapić/ Karlo Papišta Duška Boban Martin Baće Goran Škofić/ Matea Šabić Sabljić/ Alieta Monas Plejić/Renata Poljak/ Sonja Pregrad Tin Dožić Andro Giunio/ Lala Raščić/ Neli Ružić/Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja i Stella Leboš, Luana Lojić

Kustosica: Ivana Meštrov

Suradnica na izložbi: Ana Janevski

Kustoska asistentica: Ana Bratić

Suradnica na postavu: Duška Boban

Organizacija: HULU Split

Podrška: Grad Split i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Kultura nova, Turistička zajednica grada Splita

Vizualni identitet 41. Splitskog salona: Neva Zidić