2004 _ PUT DOMA / podrumi Dioklecijanove palače, Split; 17.6.- 25.6.2004.

Skupna izložba, Podrumi Dioklecijanove palače, 2005. u sklopu projekta na temu održivog razvoja otoka i inicijative za proglašenje Dana otoka; kustosica, izlagačica i dizajnerica

U sklopu partnerskog projekta (Sunce/WWFMedPO) međunarodne važnosti «Odgovorni turizam i ekoregijska zaštita srednje i južne Dalmacije», Udruga za zaštitu okoliša Sunce, zajedno s studijem za dizajn i multimediju PROFESIONALCI+, pokreće inicijativu proglašenja Dana Otoka. Ovom inicijativom, prvom takve vrste u Hrvatskoj, željelo se ukazati na vrijednost i važnost otoka za cjelokupni prirodni i kulturni identitet Hrvatske, ali i istaknuti potrebu za cjelogodišnjim ulaganjem u ove najvrijednije hrvatske resurse. Proglašavanjem Dana Otoka promicalo bi se političke i medijske pozornosti s otoka kao turističkog proizvoda na same otočane i njihov život iza kulisa turizma.
Inicijativa za obilježavanjem Dana Otoka započela je svečanim otvaranjem «otočke» izložbe u Splitu, simboličnog naziva Put doma, a nastavit će se tokom cijele godine premiještanjem izložbe u veće gradove kao i na otok Vis.
Hrvatskim zakonom, otoci su prepoznati kao hrvatsko prirodno bogatstvo, od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku te kao takvi imaju njenu osobitu zaštitu. Međutim, pitanje je, koliku zaštitu oni zaista uživaju u Hrvatskoj, kada su poznati svi problemi depopulacije, zastoja privrednog razvoja i bespravne gradnje na otocima.
«Zemlja s tisuću otoka» duguje bar jedan dan u godini, u cijelosti učiniti svojim Danom otoka. Jedan dan posvećen otocima svakako ne može biti dovoljno, ali on može biti početak cijelogodišnje brige i ulaganja u održivi razvoj naših otoka. 

https://www.culturenet.hr/print.aspx?id=4362

Ivan Ladislav Galeta / rad nastao na Likovnoj radionici Šolta 2001.
Ivan Ladislav Galeta / rad nastao na Likovnoj radionici Šolta 2001.
David Larcher / rad mnastao na Likovnoj radionici Šolta 2001.
Dubravko Kuhta / rad nastao na Likovnoj radionici Šolta 2001.


Nikola Bajto: Transporter kratka priča

Duška Boban