KVART Association of Contemporary Art

Udruga za suvremenu umjetnost KVART bazirana je u splitskom gradskom kotaru Trstenik, dijelu šireg urbanističkog modernističkog projekta Splita 3, koji tvori značajan segment suvremenog identiteta grada. 

Udruga KVART umjetnički je kolektiv varijabilnih dimenzija koji od samog osnivanja okuplja ne samo značajne pripadnike splitske suvremeno umjetničke scene s prebivalištem na prostorima istoimenog gradskog kotara, nego i šire, nadilazeći taj samoprozvani lokalni karakter. Neki od članova i suradnika udruge su: Gildo Bavčević, Duška Boban, Milan Brkić, Luka Duplančić, Rino Efendić, Marko Marković, Ivan Svaguša, Boris Šitum, Slaven Tolj. 

No, konceptualnu i pokretačku osnovu udruge KVART-a čini umjetnički trio Šitum-Brkić-Efendić.

Od samih početaka (2006. Godine) KVART djeluje kroz periodične, godišnje skupne izložbe unutar zajednice poput Kvart2006., Trstenikotvoreno 2007., Krokodil -svjetska izložba 2011., Autokvart 2012., Konačni obračun 2013., itd; produkciju umjetnosti u javnom prostoru i privremene umjetničke, urbane intervencije i društvene akcije; u širem gradskom kontekstu kroz protestne akcije umjetničkog karaktera kod Centra za beskućnike uz Biskupovu palaču u centru grada; regionalno kroz višegodišnjeg jednomjesečne prezentacije rada hrvatskih suvremenih umjetnika u mediju billboarda u mjestu Cista Provo u suradnji sa splitskim HULU). 

Udruga KVART prepoznata je i od strane šire stručne javnosti (sudjelovanje na izložbama unutar Hrvatske: 50. Porečki anale, Poreč, 2010., kustos Slaven Tolj; Spajalica: KVART, MMSU, Rijeka, 2013. kustosice Ksenija Orelj i Sabina Salomon; Grad je mrtav, živio grad, ARL Dubrovnik, 2014., kao i prisutna na međunarodnoj sceni, Referat i tekstualna analiza dr.sc. Dalibora Prančevića pri skupu Peripheral Visions: Suburbs – Representation and Innovation,2011., Centre for Suburban Studies, Kingston University, UK.

Izdvajam neke od radova nastalih u sklopu izložbi udruge čiji sam član od njegog osnivanja.

NEIGBORS

U prosincu 2006. kvart svog stanovanja sam započela promišljati od njegove istovremeno najmanje i najveće jedinice, od stana i stanara. Sustanari četverokatnice u kojoj stanujem bili su zamoljeni za obiteljsko poziranje na ulaznim vratima svoga stana, na mjestu našeg najčešćeg susreta. Fotografije sam izložila na prvoj izložbi udruge u prostorijama gradskog kotara Trstenik posložene slijedom pozicije stanova u samoj zgradi. Otvorenje su posjetili pretasvanici većine domaćinstava moje zgrade.

INTERIOR CUT OUT

U kolovozu 2007. povodom druge izložbe KVART-a realizirane u javnom prostoru Trstenika, niz zapadnu fasadu zgrade u kojoj stanujem spustila sam 12 m dugu i 1 m široku traku sa fotografijama koje u realnoj veličini otkrivaju što se nalazi iza zida. Isječci interijera istovremeno su predstavljali svjedočanstvo o kulturi življena tj. socio-profilu kvarta, ali su ponajprije bili gesta bolje upoznavanja i približavanja susjeda. Također, radom sam htjela prizvati sjećanje na vremena kada je socijalistička tržišna ekonimija osiguravala život u skladu s mediteranskom siestom uslijed koje su obitelji zajedno ručavali svakodnevno, a susjedi se posjećivali po kućama na kavama.

PORT

U sklopu manifestacije Trstenikotvoreno rujna 2008., u dijelu garaža ispod visokogradnji u Papandopulovoj ulici kao vid svakodnevne dobrodošlice postavila sam na zidu pojedinog parkirnog mjesta u visini očišta vozača po jednu fotografiju s prizorom vezanih brodova iz susjedne lučice Zente. Između ostalog, namjera mi je bila istaknuti mogućnost fotografije i umjetnosti općenitosti da utječe na raspoloženje pojedinca.

TIME

Povodom izložbe u travnju 2014. kvartovci su se ponovo intezivno vratili intervencijama u prostoru s tendencijom trajnog zadržavanja radova i formiranja svojevrsnog muzeja na otvorenom. Tom sam zgodom interpretirala ostakleni prostor zgrade u Papandopulovoj 1 kao izložbeni prostor, s željom da se on trajno premetne u mikro izložbeni prostor Udruge KVART ne napuštajući pri tom svoju izvornu namjenu okupljališta Vijeća stanara. Vanjske stijenke sam prekrila svojim dnevničkim foto-zabilješkama grada.

ŽNJAN: THERE IS PLACE FOR SINGLES

U listopadu 2009. na plaži Trstenik proicirala sam video sa sekvencama ljeta na Žnjanu bilježeci prostranstvo u kojoj ni samoća nije neugodna. Poetizacijom takvih prizora htjela sam ukazati na onaj dragocjeni potencijal koji Žnjan, iako bombardiran neumjesnom stanogradnjom, i dalje nosi u sebi kao mjesto za opuštanje i rekreaciju stanovnika Splita.

CURTAIN

Godine 2018. prilikom preuzimanja prostora bivše pizzerije i događanja kojim se obilježio početak preuređenja i paralelnog djelovanja Galerije KVART u sklopu zgrade gradskog kotara Trstenik, na ulazna sam vrata prostora stavila zlatnu zavjesu od baršuna koja je visila na prozorima stana u Papndopulovoj 2 u kojoj sam s obitelji živjela do 2010. godine.