PUT DOMA

inicijativa za proglašenje : DAN OTOKA

U sklopu partnerskog projekta (Sunce/WWFMedPO) međunarodne važnosti «Odgovorni turizam i ekoregijska zaštita srednje i južne Dalmacije», Udruga za zaštitu okoliša Sunce, zajedno s studijem za dizajn i multimediju PROFESIONALCI+, pokreće inicijativu proglašenja Dana Otoka!
Ovom inicijativom, prvom takve vrste u Hrvatskoj, želi se ukazati na vrijednost i važnost otoka za cjelokupni prirodni i kulturni identitet Hrvatske, ali i istaknuti potrebu za cjelogodišnjim ulaganjem u ove najvrijednije hrvatske resurse. Proglašavanjem Dana Otoka, želi se ostvariti pomicanje političke i medijske pozornosti s otoka kao turističkog proizvoda na same otočane i njihov život iza kulisa turizma.
Inicijativa za obilježavanjem Dana Otoka započinje svečanim otvaranjem «otočke» izložbe u Splitu, simboličnog naziva Put Doma, a nastavit će se tokom cijele godine premiještanjem izložbe u sve veće gradove kao i na otok Vis. Takvom cijelogodišnjom inicijativom želi se podsjetiti na životnu stvarnost otoka kroz čitavu godinu. 
Hrvatskim zakonom, otoci su prepoznati kao hrvatsko prirodno bogatstvo, od iznimnog interesa za Republiku Hrvatsku te kao takvi imaju njenu osobitu zaštitu. Međutim, pitanje je, koliku zaštitu oni zaista uživaju u Hrvatskoj, kada su poznati svi problemi depopulacije, zastoja privrednog razvoja i bespravne gradnje na otocima.
«Zemlja s tisuću otoka» duguje bar jedan dan u godini, u cijelosti učiniti svojim Danom Otoka. Jedan dan posvećen otocima svakako ne može biti dovoljno, ali on može biti početak cijelogodišnje brige i ulaganja u održivi razvoj naših otoka. 
Podržavanjem inicijative, pomozimo da Dan Otoka postane 365 dana brige i čuvanja naših poslijednjih riznica mediteranskog naslijeđa; pomozimo otocima živjeti, ali ne kao odmarališta za druge već kao istinsko vrelo života – kao što su to oduvijek i bila. 
Neka inicijativa Dana Otoka i službeno postane simboličan jedan dan za Otoke, ali cijela godina za Otočane.